Winkelmand

Informatie over Japanse messen

In dit artikel geven we u een zo duidelijk mogelijk beeld van  Japanse messen, van de handgreep tot de hardheid van het staal. We hopen dat u hier alle informatie vindt die u nodig heeft om bij ons de juiste keuze voor een mes te vinden. Veel leesplezier!

Handgreep

Japanse messen en Santoku messen hebben vaak een houten handgreep. Dit hout heeft echter wel wat onderhoud nodig. Tijdens de productie worden ze al behandeld met olie, zodat ze langer meegaan en mooi blijven. Als u dit soort messen wekelijks gebruikt raden wij dan ook aan het te voorzien van extra olie, waardoor het hout langer mooi van kleur blijft en de levensduur vergroot wordt. Meer informatie over onderhoud van messen vindt u hier.

Een ander materiaal wat veel gebruikt wordt bij Japanse messen is kunststof of POM (PolyOxyMethyleen – een duurzame en onderhoudsvriendelijke polymeer-variant). Het gebruiksgemak is bij dit soort materiaal een stuk groter dan bij houten messen. Ze behoeven alleen te worden schoongemaakt met heet water. Daarnaast zet het materiaal niet uit en/of krimpt het niet, wat bij hout wel het geval kan zijn.

Bij Japanse messen is de handgreep over het algemeen gemaakt van hout en is de vorm van de handgreep  nagenoeg hetzelfde. Welke vorm de voorkeur heeft is persoonlijk. Verder zijn er verschillende manieren waarop het mesblad aan de handgreep is bevestigd namelijk: “Full Tang”, “Hidden Tang” en “Stick Tang” De meest voorkomende manier voor Japanse keukenmessen is een  “Hidden Tang”. Om beter een beeld te krijgen van wat hiermee bedoeld wordt leggen we de verschillen hieronder uit. meer over andere soorten vindt u hier.

– Hidden Tang: hierbij loopt het staal van het lemmet door, wat inhoudt dat het staal door het materiaal van het handvat geplaatst is. Het staal van de achterkant van het mes is dan ook niet zichtbaar.

Lemmet/mesblad

Santoku messen en Japanse messen zijn vaak een kunstwerk om te zien en hebben een vlijmscherp lemmet. De hardheid van Japanse messen begint bij 58 Rockwell tot maximaal 66 Rockwell. Dit houdt in dat het staal zeer hard is. Hierdoor is het mogelijk om het lemmet smaller te maken en in een slijphoek van slechts 15 graden te slijpen. Dit maakt de messen vlijmscherp, nadeel is echter dat de messen een stuk kwetsbaarder zijn. Japanse messen moeten goed worden onderhouden, dan zal het mes zeer duurzaam blijken.

Het Santokumes is een oorspronkelijk uit Japan afkomstig mes en wordt voornamelijk gebruikt in de keuken. De naam betekent ‘drie deugden’, wat inhoudt dat het mes kan worden gebruikt voor verschillende taken zoals flinterdunne plakjes snijden, precieze blokjes maken en het fijnhakken van vlees en/of groente.

Staalsoort

Japanse messen zijn vaker gemaakt van harder staal dan Europese messen, maar dat hoeft niet altijd beter te zijn. In de regel geldt: hoe harder het staal, hoe kwetsbaarder het lemmet. Het lemmet is minder flexibel en zal sneller beschadigen als er veel spanning op komt te staan. Dit houdt dus in dat u uit moet kijken dat u niet per ongeluk door botjes of visgraten snijdt. Over het algemeen scoren Europese messen lager op de Rockwell schaal en speelt dit probleem aanzienlijk minder, zodat u daar bij deze messen bijna niet op hoeft te letten.

Japanse messen en Santoku messen scoren meestal tussen de 58 tot maximaal 66 Rockwell; Europese messen tussen de 54 en 58 en Chinese messen tussen 56 en 62 (dit verschilt echter per streek, maar over het algemeen scoren Chinese messen tussen Japanse/Santoku messen en Europese messen onderin op deze schaal). Wat de schaal van Rockwell inhoud vind u hier.

Informatie

Eerder verscheen deze informatie.

Keukenzooi Messen aanzetten

Hoe slijp je je koksmes

| Informatie | No Comments
Hoe slijpt u een Koksmes In dit artikel leggen wij uit op welke manier u een koksmes moet slijpen en onderhouden. Wij benoemen ook de…
Koksmes - Keukenzooi.nl

Onderhoud en informatie koksmes handgrepen

| Informatie | No Comments
Onderhoud en informatie koksmes handgrepen In dit artikel geven wij informatie over de verschillende soorten handgrepen en leggen wij uit hoe u de handgrepen kunt…
Staalsoorten - Keukenzooi.nl

Staalsoorten

| Informatie | No Comments
Lees hier alles over de staalsoorten die gebruikt worden voor de vervaardiging van messen.

Informatie over Japanse messen

| Informatie | No Comments
Met deze uitgebreide informatie over Japanse messen kunt u veel over deze messen te weten komen.

Leave a Reply

);